miércoles, 14 de diciembre de 2011

SOS : ARTICLE SALAT


Mai he entès aquesta obsessió d’organismes i institucions lingüístiques de relegar s’us de s’article salat a s’àmbit col.loquial. Si miram enrera, s’història mos mostra que hauria de esser a s’enrevés , ja que antigament es nostro article estava estès més enllà de ses Balears, llocs on va esser suplantat per es “llepat”. Es fet d’estar confinats dins unes illes va esser decisiu a s’hora de sa conservació des nostro article en particular i de sa nostra llengua en general. Essent així, perquè en lloc d’estar-ne orgullosos i promorcionar-lo per tot arreu, l’exclouen i discriminen ?

Jo no n’he trobat cap altre explicació que no sigui ses ansies uniformitzadores i centralitzadores des continuadors de s’obra d’en Fabra, allò que sí he trobat es un bon grapat de motius per es que sí hauria d’esser utilitzat dins tots ets àmbits de sa vida des Balears i segur que voltros en trobareu molts més , aquí els vos deix:

- Forma part de sa nostra cultura i història
- Es un des principals exponents de sa nostra identitat (Balear).
- No ès cap barbarisme ni cap incorrecció.
- Existeixen mostres escrites des de fa segles, com revistes, rondalles, inclós llibres actuals.
- Ja està normalitzat, ès a dir, existeix una normativa en sa seva escritura i està reconeguda per ses Institucions i òrgans competents.
- Sa nostra insularitat l’ha fet perdurar durant es temps (Pollença n’ès s’excepció), no com ha ocurregut a altre comunitats on només subsisteix de manera residual.
- Està en perill d’extinció: s’única font de transmisió de sa llengua ja no es de pares a fills com fa un parell de generacions, ara tan mitjans de comunicación com institucions Balears s’expressen en català i empleen es llepat de forma qüasi exclusiva. Es resultats ja son ben visibles : des qui han après sa llengua dins s’escola i no dins sa familia, pocs salen o s’embullen empleant tot dos articles de manera aleatòria.
- Està discriminat dins s’àmbit educatiu: no només no s’ensenya sino que es penalitza es seu us.
- S’aplicació formal des nostro article no comporta una gran despesa ni un gran esforç adicional : Ja existeix una norma, fins i tots hi ha llibres de texte de iniciació a sa lectura on s’ensenya sa seva escritura, només s’ha de impulsar sa seva aplicació, de forma gradual, però continuada.
- Tenim uns estatuts que inclouen sa protecció de ses nostres modalitats (article 35) i un des principals necessitats d’aquesta protecció ès , precisament, es nostro estimat article salat.

A sa web www.canviadors.org hi ha una proposta per formalitzar ès nostro article. Votau-la si n'esteis d'acord.

Aigodolça (Palma, Dec-11)



1 comentario:

  1. Quanta raó que té aquest article. No som balears si rebutjam s'ús d'aquest article . No hi ha dret que a ses escoles el rebutgin i penalitzin. Jo llev sa ràdio i s'Ib3 quan sent que no l'empren.Es un article guapo i digne.

    ResponderEliminar

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.